Thursday, August 7, 2008

cristi si ale lui

n-ar trebui sa m-apuc sa scriu despre asta, dat fiind faptul ca nu-s tocmai model de obiectivitate. il stiu pe cristi mult si bine, asa ca as putea sa va induc in eroare, carevasazica.
toata lumea fierbe, scrie si injura si de-o parte, si de cealalta. la icr ny au dat cu grafu' lori, omar si linda. a mai pus si ada cate ceva, sa fie. in acelasi timp, icr-ul investeste vreo treij' da' mii in aoleu. rezulta scandal pentru ca: expozitia lezeaza spiritul patriotic al diasporei si al domnilor vacaroiu&co.; cristi are ceva legaturi trainice cu artistii care au expus si care apar in aoleu; textele si pozele lui cristi de pe net sunt incompatibile cu statutul sau de-acum.

tare mi-as fi dorit ca o expozitie voit controversata sa nasca polemici faine. simt nevoia de un spatiu in care poti combate orice idee si asta cu argumente pertinente si de bun-simt. cred ca nu se supara niciun icr-ist daca se scria ca cei trei artisti au fost neinspirati. chiar acum am sa verific aceasta teorie.
so, cristi draga, eu- un om cere nu intelege mai nimic din arta, se lasa ghidat de un simt estetic de bascov, n-are pretentii de conoscator and such- cred ca expozitia de la new york e o zacusca pe bune, adica acel gen de amestecatura de legume care nu-i nicicum o pasta; lucrurile nu-s inchegate, asta pentru ca gospodina pune ulei si uleiul tine rosiile departe de ceapa. cum n-am fost acolo si trebuie sa ghicesc din poze, i+o+l+a au facut exact ce am vazut pe toti peretii din bucuresti si in casile oamenilor-prieteni. adica ce fac ei de ceva timp, obsesiile lor (funduri goale, ponei, religie, iar la omar mi-e mai greu sa ma prind ca-i mai ghidus). mi-ar fi placut sa stiu(sa inteleg, imi asum faptul ca s-ar putea sa nu fi prins eu ideea) ca oamenii astia pot face ceva coerent impreuna si intrucatva diferit de ceea ce am vazut pana acum facut de fiecare. mi se pare cumva ca nu functioneaza ca un grup. pe de alta parte, ceea ce mi-e mie foarte familiar sigur ca vinde bine in state- e new material, un nou os de ros, care- surprinzator- vine din partea unui cal rebegit de mana a treia, rasa sud-est-europeana purplange. to cut a long story short, singurul lucru nasol la poneiul ala e faptul ca-l stiu de doi ani si-s satula. altfel, mi-ar fi placut ca expozitita sa fie analizata, cateodata chiar pusa la zid, de niste oameni care stiu ce spun si care n-o fac doar ca sa scurme in rahat. unde-i spatiul ala public non-consensual la care visez de atata vreme? ce cacat de tara!

punctul doi- legaturile dintre toti oamenii astia si reprezentantul icr. pai na, cristi a facut exact ceea ce face toata lumea in pr: promoveaza si se bate cu pumnii-n piept pentru aceeasi cativa oameni care ii sunt familiari. trebuia sa va fi gandit ca asa se va interpreta selectia artistilor. sunt ei reprezentativi pentru street artul de la noi sau doar prieteni cu cristi? trist este ca da, sunt reprezentativi, dar, din cauza ca nu si-a amintit nimeni la timp in ce tara de cacat traim, asta nu mai conteaza. important in acest moment e numai faptul ca sunt prieteni cu dandy-cristi. pacat, mai ales ca nu-s singurii oameni pe care ii stie si in mod cert ar mai fi trebuit scoase niste nume din tolba. mi-ar fi placut ca pr-ul icr-ului sa nu se margineasca la o lista scurta de nume, mereu aceleasi. pentru ca lupti impotriva sistemului de cacat, conducerii dinainte care promova romanismul si un anumit gen de verde punand pe tapet in acelasi stil propriul tau gen de verde.
faptul ca andra a scris la modul laudativ despre expozitie e cumva normal, chiar daca ziarista noastra nu-i 100% obiectiva, cum nici eu nu sunt. dar, daca le iei apararea baietilor in plin scandal si mai si semnezi articolul, e clar ca o sa-ti pierzi credibilitatea in momentul in care se afla ca tu esti la randul tau parte din grup. asta inseamna ca ajungi sa faci rau cauzei.

cat despre viata furtunoasa a lui cristi de pe blog si flickr, mi se pare foarte misto (desi usor dizgratios) sa ai poze intre picioarele gagicii, agitand cu spor un bic. mi se pare incantator (desi usor pueril) sa-ti zugravesti mai mult sau mai putin metaforic viciile. numai ca, atunci cand pleci la ny sa faci o treaba si sa schimbi ceva in sistem, eviti sa te expui. un eventual scandal absurd, ca cel de-acum, nu te afecteaza numai pe tine. daca oamenii astia vor fi trimisi acasa, in locul lor vor veni niste tristi, deci iata-ne fix in locul de unde am plecat. acum, ca faza amuzanta, faptul ca titlurile ziarelor mustesc de MISA, e taman ce ma asteptam de la ziaristii nostri. pai mai conteaza ca (macar in teorie :) ) e vorba de un text fictionar, sau ca se vorbea intens de ketamina? urina e cheia, deci pe lista substantelor interzise pisatul detroneaza orice. :)

cam asta cred eu ca-i treaba. erau lucruri de comentat, cum se intampla de fiecare data si cum e si normal sa se intample intr-o societate normala, insa n-au nicio legatura cu porcariile pe care le-am citit prin presa. cu putina diplomatie insa, putea fi evitata o ancheta parlamentara paunesciana, ceea ce, la drept vorbind, mi se pare suprarealist si amuzant. cristi iese bine din chestia asta, asa-mi dau cu parerea, pentru ca orice tip de controversa face bine la imagine (a se vedea exemplul excelentelor vedete porno din toate zarile). din pacate, presimt ca o sa vedem in curand niste labe triste la ny si tare ma oftica faptul ca le-au dat apa la moara unor cretini.
v-a povestit-o un om care iubeste jumtate din obiectul acestui scandal!

5 comments:

Anonymous said...

-reflexele excesive ale vulgarismului, fie el si de blogaliteratura, nu l-au transformat intr-un pervers(calitate indispensabila a actului sexual) ci intr-un personaj de ferentari

Anonymous said...

felicitari, singurul discurs coerent si relevant vis-a-vis de problema icr/ny.
imi place opinia ta pertinenta si de bun simt....dealtfel asta e si parerea mea... asa cum mai spuneam undeva, si basquiat se droga, picta cu urina ajutindu-l pe warhol si asa mai departe, dar nu reprezenta statele unite in romania.

ruki said...

pantelimon, ca sa fim precisi :) mie-mi place literatura vulgara si violenta, citesc generatia beat(fara a fi un consumator de droguri) si-mi place sa cred ca erau mai mult perversi decat ieftini. sigur, comparatia e cumva deplasata.

lola, iti multumesc! am luat foarte greu hotararea sa scriu despre asta si singurul meu merit e ca ii stiu binisor pe toti. sper numai ca nu ma va ajinge vreo inversunare prosteasca atunci cand voi fi batrana si acra, iar pe rol se vor afla niste necunoscuti. poate ca o sa am si eu link la blogul lui nastase si o sa cer arderea pe rug a miseilor. one never knows...:)

Anonymous said...

nope... nu e cazul sa gindesti asa...well, stiu ca te alinti... este vorba pur si simplu de verticalitate.... e mai bine sa ii spui unui prieten parerea ta sincera, decit sa auda din partea unui dusman, sau mai rau din a unui indiferent, o opinie mincinoasa sau ne-documentata.
in rest, e problema prietenului daca apreciaza sau nu opinia sincera... si facuta cu drag.

ruki said...

da, ma cam alint...:)
ai dreptate, prietenii ar trebui sa fie cei care te trag de maneca (intr-un mod dragastos, ce-i drept) atunci cand sari calul.
a apreciat, a apreciat!

yop