Wednesday, July 23, 2008

matematica si prietenii ei

bai, o s-o spun direct: eu sunt mate-info chick. nimeni nu a banuit niciodata asta despre mine, dar am avut 5 ore de fizica pe saptamana, vreo 7 de mate si tot asa.
de e? habar n-am! psihologic vorbind, probabil a fost un act de rebeliune, stiut fiind faptul ca, in familia popa, absolut nimeni nu a fost ocolit de probleme cu corigenta la mate. am vrut sa le arat ca-s diferita, ca eu pot, ca legenda cu care-mi inveninau ei frageda pruncie, cum c-as fi fost schimbata la maternitate, deci nu-s sora buna cu ei, e intru totul adevarata. timpul a demonstrat cu precizia unui test de paternitate ca, desi sunt cu vreo 9 nuante mai deschisa la ten, ne curge acelasi sange prin vene. prin clasa a 12-a am abandonat cu totul lupta cu realul si m-am refugiat definitv in imaginar. mama a inteles ca mie imi place matematica numai cand e vorba de un enunt interesant, de geometrie si de metoda reducerii la absurd, a fost la scoala, a vorbit cu dirigu', mi-a facut saptamanal belet de voie, iar rasfatata-rasfatatilor a stat un an acasa si a citit ce a avut ea chef. vreti si voi mame d-astea? stiu!
singura mea ingrijorare era ca pic bacul la matematica. dirgu' aka pensionarul-blazat-care-pseudopreda-matematica m-a asigurat ca-l iau, dar cum sa iei de buna parerea unui mos ramolit? in ziua sustinerii examenului, intr-o anumita sala a liceului bratianu se auzea o data la 5 minute un chitait dubios: era domnisoara popa care se bucura de rezolvarea inca unui exercitiu; cand am ajuns la 5.25, eram ca razboinicul care se trezeste spalat de sange in valhalla. am tot tinut-o intr-un chiuit pana am ajuns la 8.80. m-am oprit acolo pentru ca mi-a fost mila de tocilarele clasei ce se pregateau de examene la ase, pe care cu siguranta le-ar fi picat daca le intinam eu self-esteem-ul.
dupa ani si ani, popa ruchi se trezeste cu un test pe cap: logica, inteligenta nonverbala si matematica. prima mea reactie: plans si urlete tip "mamaaa, de ce ai adus scutiri saptamanale in clasa a 12-a? ". dupa ce ne-am asezat la masa exercitiilor de algebra, eu si cu popa am inteles un lucru: desi ne e incredibil de greu sa rostim aceste cuvinte, noua ne place matematica. da, ca hobby e minunata. exceptand obligativitatea temelor pentru acasa si orele plictisitoare, we have a crush on numbers.
testul e peste doua zile si prevad o win-win situation. daca nu fac nimic, am o scuza intre neamuri: "stiti si voi cum e cu matematica!". daca ma descurc onorabil, am o noua ocazie sa-mi afirm originea vikinga de semi-blonduta si un job misto.
in schimb, stiti ce mi-ar prinde bine? am realizat ca nu am un ceas de mana in casa, asa c-am sa cer cu imprumut la vecinii-mei-furnica. aveti cumva o chestiuta de masurat timpul care vine cu noroc la pachet? sa fie, asa, foarte blanda cu mine- sa treaca trei sferturi de ora intr-un sfert academic- si sa simt ticaiturile ca venind din partea cuiva foarte drag mie. mi-a intrat in cap ca ceasul unui prieten la mana mea ar insemna o echipa de doi care infrunta procesul de recrutare corporatist. deci pe cine iau cu mine la test?

8 comments:

Iren said...

am eu ceasul barbatesc de mana din brad. nu e bun?

ruki said...

vaaaaaaaai, ce bine imi sade cu ceasul barbatesc din brad la mana!
acum mergem la test in echipa de 3, pentru ca il iau cu mine si pe posesorul de drept al cesuluui, tatal irenei (profesor de matematica, multumesc mult)!

Z said...

dragalasha blonduta, iti tin pumnii si toate dungile mele albe ca noroc si sansa si bafta si putere de concentrare pentru test!

si o sa vorbesc cu restul turmei sa faca la fel.
conteaza pe un continent intreg de ganduri norocoase

pupikx

ruki said...

va iubesc, va iubesc!

comanu said...

logaritimii fie cu tine. si nu sa nu uitam nici de integralele delicate.

ruki said...

dragii mei, mi-e tare dor de voi! si de tine, zarule! cand ne vedem si noi?
o sa am in vedere toate sfaturile voastre, o sa ma scald in urari de bine si pumni stransi.
si, chiar daca nu ma vor aia la petrut&gicu, va am pe voi si mi-e bine!

Corin Chiriac said...

Ah... ceasuri :)

In functie de ce etate si-ar fi dorit barbatu din matale, ti-as fi recomandat Atlantic Worldmaster-ul meu din 1967, pentru vreo 43 de ani, sau Tokyoflashul Oberon, pentru vreo 25 :)

ruki said...

barbatul din mine e undeva intre...
si ma bate cu pumnii-n piept cand mi-e lumea mai draga!

yop