Tuesday, December 22, 2009

cand o sa am un baiat, o sa-l cheme matei

dintre fratii florian, nici nu stiu care sa-mi placa mai tare.
ba stiu! matei, fiindca-i mai jucaus. are o armata intreaga de an-tan-ten, ca orice baietel serios care a copilarit la bloc acum o vreme.

toate chestiile astea despre care eu doar am citit si pe care mi le doresc atat de tare sunt in cartile lui. toate jocurile posibile, intr-un picior sau in 2, mogaldete imaginare, atacuri obraznice asupra fetelor, mii de rime in pekineza si sfarleaza si foreza, toate-s acolo.

si hams si regetel mi-a adus aminte ca imi trebuie o mica enciclopedie a golanului pitic de bloc, sau un golan pitic de bloc crescut mare, pentru ca vreau sa invat sa scuip hartie prin cornet dupa fete, sa joc iades-stiu si gaia si ce se mai joaca!

Sunday, December 13, 2009

melc melc codobelc

la inceput erai foarte atenta sa nu repeti greselile celorlalti, mostenirea minunata pe care-ai primit-o sub perna din prima zi. cand ai inceput sa faci greselile tale, unele cu totul noi, ele s-au adaugat listei.

te indepartezi de tot ce-ti face rau. intai familia. apoi orice barbat de care te-ai putea indragosti cu adevarat. urmeaza prieteniile, care habar n-ai avut cat de adanc taie.

lista e prea lunga. lista e atat de lunga, incat nu mai ramane nimic din ceea ce iubesti in afara ei. si stii foarte bine ca, luna viitoare, sau peste un an, sau peste trei zile, va trebui sa iesi din cochilie. ti-e bine aici, ai tapetat-o cu zambete, carti, poze, bucati de ciocolata si sosete colorate. singuratatea-i un lucru minunat si te pacaleste cu clopoteii perfecti ai unei plante carnivore.

curand o sa-ti cante cineva despre coarne bouresti, iar tu o sa-ti faci curaj, o sa-ti musti buza de jos pentru asta, si-o sa iesi. asa ca bucura-te de cochilie si pregateste-te de un nou val de intamplari ciudate si triste, care te vor frige pe locul abia vindecat.

cred ca atomul asta din care e facuta viata e tare amar si nu prea ai ce-i face.

Friday, December 11, 2009

pari sarmant


parisul e plin de bucati vechi de marmura, fier, aur, sticla si lemn, cu forme pe care le recunosti din carti si din filme si chiar din cantece (daca esti genul care-si imagineaza cum arata un cantec). de-asta n-ai nevoie de harta, oricum stii toate strazile. si oricum te pierzi, cu gura cascata.

am numarat mai multi iepuri decat pisici, dar presupun ca si iepurii-s buni la ceva. am stat pe drumul pescarilor, insa n-am intins navod, am fost super-cuminte.

exista un pod care, daca cerul e foarte intunecat, iar tu tare ingandurata, te face sa plangi. cerul pare atat de aproape de capul parizianului incat, daca nu era o usoara mocirla pe jos, m-as fi intins si m-as fi uitat drept in el.

cei mai frumosi barbati din lume te privesc prin vitrine si printre gene in paris. te corecteaza, isi impun accentul, desi ti-e clar ca au inteles din prima ce-ai vrut sa zici. tu le ierti aroganta, ca-s inalti, geometrici, senini, parfumati. si-ti zambesc, chiar daca trebuie sa se pitesca de capul iubitei ca sa o faca.

intr-o singura zi a fost ploaie, un soare teribil si-apoi ne-a si nins. de-asta mi s-a parut ca ziua a fost cumplit de lunga, cat patru anotimpuri.

paradisul unui gradinar-teoretician, libraria de sub jardin des tuileries, are greieri care taraie mecanic si miroase a levantica si bulgari de pamant.

voua, experimentatorilor, va recomand hotelul cecil. cearceafuri sub care iti vine sa-l cauti pe bukowski si cel mai bizar concierge. si-a exprimat afectiunea fata de mine si fesul meu smecher intr-un fel care m-a facut sa cred ca am din nou 6 ani. mi-a placut!

yop